På tal om vitlök

Åh vad jag gillar den vita lilla löken! Jag kan äta en råpressad vitlök på en hård macka,det är bara jättegott! Har ett kul tips att dela med mej av,Plantera några vitlöksklyftor i en kruka (inne menar jag nu,) Strax kommer det att växa upp långa stjälkar. När det blivit så långa så de börjar bli "vingliga" så är det bara att klippa och eller hacka och använda hur du vill som krydda! Lägg den på mackan eller släng ner i grytan. Stjälkarna är verkligen smakrika och det kommer att dofta gott i hela huset. Jag tycker verkligen synd om dem som ojar sej över att vitlök luktar om andedräkten när man ätit den,vilken smakförlust för dem! Jag brukar tänka på storyn som min farfar berättade,han jobbade extra som försäkringsombud och besökte mycket människor i deras hem på kvällarna. Han åt också ständigt vitlök,det var man ju van vid. Men en liten pojke som fick sitta i hans knä vid ett hembesök fällde kommenteren, "farbror luktar god köttbulle" när han kände den starka doften! Det var en nice kommentar tycker jag. Här kommer lite vitlöksfakta att njuta av medan jag går och kollar hur det går med soppan. Förresten glömde jag säga i det förra inlägget att jag kryddar med massor av gurkmeja och lite krossad chili också. Världens godaste potatis soppa just ikväll!




FARMAKOLOGI:
Vitlök sänker halten kolesterol och triglycerider i blodet, sänker blodtrycket och blodsockret. Vitlök har också anti-inflammatorisk, antibiotisk och maskfördrivande verkan. Vitlök är också kramplösande, väderfördelande och hämmar bakterie-jäsning i tarmarna. Vitlökens hormonverkan kan lindra besvären i klimakteriet.

VITLÖKEN INNEHÅLLER...
...bl a aliin, allicin, kiselsyra, vitamin A, B och C. Dessutom innehåller vitlöken små mängder mineraler som: natrium, selen, jod, kalium, järn, kalcium, fosfor, zink, krom, magnesium och koppar.

VAMPYRER OCH VITLÖK... 
Den som läst eller sett film om greve Drakula i Transsylvanien vet att vitlök (tillsammans med dagsljus och speglar) skrämde vampyrer på flykten. Det gällde att alltid ha en krans av vitlök hängande i bostaden...

OM ATT TA BORT VITLÖKSDOFT
För att bli av med vitlöksdoften i andedräkten finns en mängd olika knep. Här är några av de vanligaste:
Tugga på persilja, basilika, mynta eller timjan
Svälj en hel vitlöksklyfta
innan du äter mat med vitlök i

HUSKURER MED VITLÖK:
HÄLSODRINK 
Pressa en vitlöksklyfta i ett dricksglas med hett vatten. Låt dra med lock ca 10 minuter. Sila ifrån och låt svalna.
HOSTMEDICIN 
Krossa en vitlöksklyfta och rör ned i 2 matskedar honung. Ta en matsked 2 gånger per dag.

NAMN PÅ VITLÖK:               
Franska = ail 
Engelska = garlic
Tyska = Knoblauch
Spanska = ajo
Italienska = aglio
Latin = allium sativum
Norska = hvitlok
Danska = hvitlog
Finska = valkosipuli

http://www.ortblomman.com/ortbiten/vitlok.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0