Gurkmeja!

Eftersom jag bryr mej ganska mycket om vad jag äter och är intresserad av kostfrågor så gillar jag sånt här.
Många som känner mej tycker jag är tråkig som äter vegetariskt och dessutom är ganska sträng med när jag äter så upplevs jag nog som ointresserad av mat men så är inte fallet. Så idag var det mycket gurkmeja i maten.

En gammal kulturväxt med intressanta egenskaper. Bl a en av de mest kraftfulla antioxidanterna bland örter, mycket mer så än t ex vitamin C och E.

Beskrivning:
Gurkmeja
Plantan Gurkmeja och dess rötter som växer ovan och under jord används som naturlig medicin i länder som Kina, Java och Indien, där den dessutom odlas. Den ingår i familjen ingefärsväxter och heter Curcumalonga på latin. I västvärlden har allt fler av dess medicinska egenskaper nyupptäckts och erkänts. De närmaste åren har minst 300 forskningsrapporter publicerats kring curcumin, som är den aktiva beståndsdelen i Gurkmeja.




Klicka för att förstora bilden


Här är en annan vän i mitt kryddskåp,flitigt använd! Första gången spiskummin dök upp hos mej var när jag lärde känna Sara som var en latinkvinna som jag mötte i mitten på åttiotalet.Hon lärde mej mycket om mat och väckte ett intresse.

Apiaceae (Umbelliferae)

Spiskummin är en mycket gammal kryddväxt. Den spelade en framträdande roll i antikens gastronomi och medicin. Man har påträffat spiskumminfrukter i de egyptiska gravkamrarna, och växten omtalas också i Bibeln, av profeten Jesaja. Hippokrates ansåg att spiskummin var verksam mot gulsot, feber och lungsjukdomar. Den användes även mot kvinnosjukdomar. De dekadenta romarna utnyttjade spiskumminens matsmältningsbefrämjande egenskaper efter sina gästabud. Under medeltiden var spiskummin fortfarande mycket eftersökt i Europa, men försvann sedan mer eller mindre från kryddhyllor och medicinskåp i vår del av världen.

Numera används spiskummin mest som ost- och brödkrydda; den ingår också i vissa likörer. I allmänhet är det vanlig kummin som har intagit spiskumminens plats, och den har även lånat sitt namn av spiskummin. De båda växterna har likartade frukter, men spiskumminens är försedda med styva borst och har dessutom starkare och mindre angenäm lukt och skarpare och bittrare smak

 Nu är i allafall maten i magen å det var riktigt gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0