Tänker på 16 kg potatis!

En man berättade detta för mej idag;en gammal vän till mej tog med en sättpotatis till något varmare land än Sverige (jag kom inte ihåg vilket han sa). Där planterade han den och plantan växte upp och blev gigantiskt hög. När det var dags för skörd visade det sej att under plantan av en enda sättpotatis fanns 16 kg potatis! Kan man tro på det? Mannen som berättade det hela hade själv fått en potatis av sin vän och testat att plantera den på sin gård i Enköping. Eftersom klimatet var svalare här så fick han "bara 3 kg på sin planta! Nu blir jag odlingssugen,jag ska köpa en bra sättpotatis och se hur mycket jag får. Ska testa knepet att odla i plastsäck,så här gör man!

Odla potatis i en säck
Det här behöver du: Sättpotatis (tidig sort), äggkartong, bra jord och en svart sopsäck. De sorter som är mycket tidiga är, Swift, Minerva, Rocket, Vicking, Marine och Timo.

1. För att potatisen ska komma i gång, bör man lägga dem på en tom äggkartong, och sedan ställer du den svalt och ljust. Den bör stå i där cirka 3-4 veckor. Beroende på när du lägger dom i äggkartongen. Men om du vill ha potatisen till midsommar så bör du plantera potatisen i mitten på april.
2. Fyll plastpåsen till en tredjedel med bra jord. Gör några hål i botten så överflödigt vatten rinner ut. Sätt 2-3 potatisar i påsen med groddarna uppåt.
3. Täck dem med jord tills påsen är halvfull. Vattna ordentligt och ställ ut påsen på en skyddad plats, där frosten inte kommer åt dem. Sätt upp en skylt så ingen tror att det är skräp.
4. Efter några veckor när blasten kommit upp, fyller du påsen med mer jord. Det kallas för kupning och uppmuntrar stjälkarna att ge mer potatis. Vattna dom lite då och då.
5. När potatisen har blommat efter 10-12 veckor efter sättning är potatisen mogen och det är dags att skördas. Egen odlad potatis är alltid godast.
 

Tänk om jag får egen färskpotatis till midsommar i år! Förresten ett annat tips för den egna täppan är att plantera vitlöksklyftor i en kruka! Snabbt växer det upp gröna fin stänglar som när det börjar bli rejält långa, bara är att klippa av och hacka så har du färsk vitlök till maten eller som den är påmackan. Det kommer att lukta lilla italien i hela ditt hus,jag lovar!

Vitlök efter

Så här !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0